Oct 7, 2014

UW Madison

        
Konečně jsem se po delší době dostala k dalšímu článku (ten minulý se celý vymazala a už jsem neměla čas psát další). Což vypovídá přesně o tom, jak jsem školou zaneprázdněná.
Zrovna sedím v knihovně a učím se na čtvrteční zkoušku z Marketingu...
Po skvěle strávených prvních dnech nic nedělání v Madisonu, začala 2.9. škola, po dlouhých prázdninách jsem se už docela těšila, až zase budu moci začít používat mozek, ale hned bych se zas vrátila k tomu nic nedělání. 
Škola tady rozhodně není taková pohodička jako ČVUT, kde se na přednášky chodit nemusí a na cvičení,  která jsou jednou týdně jakž takž! Je to tady přesný opak, hned první týden nás profesoři a TA's ujistili, že na většině přednášek i cvičení je účast povinná a pozdní příchod déle jak 5 minut se počítá za absenci. 
První dny na campusu byly docela hektické, najít budovy a učebny se ukázalo jako absolutní peklo, zvlášť když jednu přednášku mám na druhé straně campusu než tu předchozí a následující zas na té straně jako tu první... Po prvním týdnu jsem se začala orientoat vcelku dobře a teď už nemám žádný problém (ten předpokládám nastane až napadne sníh...)
V prvním týdnu bylo vše více méně o seznámení s předmětem a podmínkami a termíny zkoušek. Na rozdíl od vetšiny evropských universit tady mají Mid Terms (zkoušky uprostřed semestru) a Final Exam (na konci semestru), a spostu dalších quizu mezi nimi. 
Jak jsem byla z ČVUT  zvyklá, že v průběhu semestru se nic nedělá a všechny seminárky píšu až týden před zkouškovým, tak jsem si musela rychle odvykout... V každém předmětu máme hromadu úkolů, které jsou vždy do dalšího týdne, skupinové projekty a reporty z laboratoří. V žádném případě nemůžu říct, že bych se někdy nudila. 
Další informace, které jsem se dozvěděla na prvních hodinách byly knihy, které si většinou na každý předmět musíme obstarat (jedna kniha cca 150$)...  Ale při troše hledání je google někde najde :D 
                               
        

Teď ještě trochu k předmětům, které jsem si na tento semestr zapsala:

Marketing Managament
Jeden z jednodušších předmětu, jak se zatím zdá, většinu informací jsem už někdy slyšela, nebose zdají být logicky jasné. Zrovna ve čtvrtek mám zkoušku, tak snad uspěji. Včera jsem konečně začala číst knihu a musím přečíst 150 stránek (5 kapitol), což  nění tak šílené. 

       
   

Construction Process Management
Jednoduše management průmyslových projektů. Po prvním cvičení jsem měla nutkání si předmět vymazat, ale později jsem zjistila, že všechny přednášky jsou online a hned jsem se orientovala, některé věci jsem už věděla... Jsem ráda, že jsem si CPM nechala, jelikož je online a nezabere tolik času, jako ostatní předměty. 

Engineering Management of Continuous Process Improvement
Hlavní náplní tohoto předmětu je skupinový projekt na zlepšení procesů v domech s pečovatelskou službou. Projekt bude trvat celý semestr a na závěr budeme jako skupina prezentovat výsledky naší práce, tak uvidíme kam se dostaneme.

        


Manufacturing Processes
Teď se dostávám k tomu horšímu, přednáška dvakrát týdně a k tomu ještě ve čvrtek 18-21:00 3 hodiny laboratoř, ke které píšeme každý týden lab report, který má sice obsahovat text na 2 stránky, ale vždy to dopadne tak, že sice text je opravdu na 2 stránky, ale výpočty, grafy a vrozce zaplní minimálně dalších 10 stránek. 
Ale má to i svá pozitiva, naučila jsem se pracovat na soustruhu, na frézce, slévali jsme hliníkové medaile a další zajímavé věci, jako protlačování olova (způsobující rakovinu a já se ho dotkla!!!!!)
                             
                                 odlévání medailí z hliníku

Technical Information Resources
Hodiny nám začínají až přiští týden a většina bude v universitní knihovně a online. Snad to nebude tak time consuming jako ostatní předměty!

Toť asi vše o škole, je to na jednu stranu lepší než v ČR, protože se konečně něco naučím, ale na druhou stranu to vyžaduje investování spousty času... Ale hooray!!! Je to super!!!

For my English speaking readers:

After a while I finally got to some writing, I've already writen this article before but forgot to save it and when I got back to it, it was all gone :(
This was over one week ago which sort of tells you, I've been quite busy... Right now, I am sitting in the library, studying for a Marketing exam on Thursday.
After those first crazy days in Madison, school finally started on September 2nd. After a long summer break I was really excited to start using my brain again! 
But I must say it's not as easy as CTU here, where most of the lectures are not mandatory and the discussions once a week are mandatory but if you don't go, you can always somehow wok it out witht the TA... Here it's the exact opposite of CTU!
The first days on campus were a little bis rough, finding the right buildings and the classrooms there... Running around the campus from one building to another and trying not to be late was quite dificult, but after a few day I managed it!
The first week was mostly about enagaging with the subjects and homoworks and exam schedule. Unlike in most European universities, the American ones have Mid Terms and Finals and bunch of quizes in between, which I'm definitelly not used to. I'm more used to not doing anything through out the semester and then finish all my papers one week before exams :D at UW we have a shit load of homework for every class, lab reports and soooo much reading! (but I can't say i would be reading though)...
Next information I found out about were book that we have to buy (the average price is about 150$), also really different from Europe, where we have all the materials online or you can find the book in the library any time. But you know, google can always find some solution abou the book somewere :D

Now a little bit aout the classes I am taking
Marketing Management
This is one of the easier classes, so far, I've already heard most of the information before or it seems to be mostly logical. Actually I have an exam this Thursday so I've been trying to read the book but so far I'm only 40 pages in...

Contruction Process Management
At first I was really confused with this class and wanted to drop it, but that I found out the lectures were online and I was on track right away. It's perfect because it's online and therefore not as time consuming.  

Engineering Management of Continuous Process Improvement
In this class we're working on a group project for a process improvement in Homes with Assisted Care. This is a whole semester project and at the end we'll be presenting our results so we'll se where we can get...

Manufacturing Processes
This one is actually a hard core one, lectures twice a week and lab every Thursday 6PM to 9PM. Every lab contains of a lab report due next week which is supposed to be 2 pages of text but that never happens. Text might be 2 pages but the rest like calculations, plots and other stuff takes about 10 more. But I've already done so much stuff that I never thought I would do, like working on lathe, mill and casting...
                                     
   

Technical Information Resources
The first class is supposed to be next week and most of it is going to be in the library and online, so again, not very time consuming (hopefully) 

That's pretty much all about school so far, it's not easy, but it's fun and maybe finally my head is going to be filled with information for a longer time than just one month of exams ;)

No comments:

Post a Comment

Share your thoughts